Wednesday, January 5, 2011

Make Chocolate Chip and Pencake

Yummy ! very delicious.. tak percaya? try lah rasa. Hum tak rugi rasanye i betapa di rumah my cousin selama sebulan, hehe. Tujuan utama my daddy suruh i tinggal kat sini sebab suruh blajar masak. Dia siap cakap lagi "camna lah nak kawen, kalo masak pun tak reti". DADDY, i tak nak kawen lagi lah, lagipun bukan tak reti masak cuma malas nak masak. * ayat nak cover tak reti masak. hehe. 

Best duk sini, first i blajar MELARAM ( kitorang tengok cerita Dewi Remaja then tiru gaya mereka) hehe, ohh no no, jangan fikir tu je keja i kat sini, sambil sambil tu i blajar buat makanan yang tak payah nak goreng goreng, coz goreng neh lah yang melemahkan i. huhu, so for guyzz jgn pilih i sebagai your wife yarh. hehe
Then, i belajar buat karamel. sedapp even buka buku resepi, hehe. kantoi sudaa. mula mula tu kalo nak buat karamel kena masak gula sampai hangus. i pun dengan semangatnya gaullah dengan bangganya. last last haa amek kau kacau gula lama gila. ingatkan kejap je dia hangus, rupanya lama. dah lah tak bole berhenti kacau, kalo tak dia melekat. then bila dah nak hangus i tanya lah mak long i dah okay ke tak, dia cakap belum lagi bagi dia jadi warna perang gelap. okay, i ikut lah. tengok tengok hangit terus bukan hangus, pahit gila, terpaksa lah kacau laen gula baru, haaaaa penat. tapi tak pa, nama pun baru belajar masak.. kenangan manis tu

Then i blajar apa lagi eh? hmm belajar buat asam pedas, agak sedapp lah, biasa lah first time cuba even benda tu senang je nak buat. Yang paling best kitorang buat Chocolate Chip and Pencake. mula mula nak buat tu kitorang risau sangat takut tak menjadi. first try kan. actually tak terancang pun nak buat. sambil baring baring kat depan tv sambil tengok rancangan masakan kat astro acc (wahh promote lagi tu) hehe, tiba terfikir nak buat sesuatu, then my cousin terus pergi kat blakang kusyen. entah apa yang dia buat.
"ehh, kak ana buat apa blakang kusyen tu?"."cari buku resipi, nak buat chocolate chip".. yum yum, sedap gilerr, then pergilah pusing satu pekan rawang tu nak cari bahan bahannya.. Dan akhirnya tercipta lah chocolate Chip. Yess ! berjaya, jadi. sedap lagi u all tau. hehe


For Chocolate Chip resipe::Click here


Then, tengah baring baring lagi. my cousin tanya. "ija, nak tak buat pencake?", woa, macam sedapp. then kitorang pun buatlah dengan bangganya. hehe, tapi alhamdulillah berhasil. =) like like. hehe.


Suka ? LIKE okayy

0 00 Berceloteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ 2010-2013. All Right Reserved by Syafizaalexa