Friday, April 22, 2011

Toturial : Cara letak lagu dari YOUTUBE ke dalam blog (tanpa menampakkan video)

firstly, korang bukak youtube;

http://2.bp.blogspot.com/_jh17go5gr4I/TPAF2uvdx0I/AAAAAAAAC8M/-7LcVD4mLeY/s1600/tutot.jpg
contoh kod yang dah di copy

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2HS4JWGRPRE?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2HS4JWGRPRE?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

1. sila bukak dashboard>design>page elements>add a gadget>HTML/JavaScript
2. thennn.. masukkan kod tadi ke dalam HTML/javascript tu..
3. nampak tak nombor-nombor yang saya boldkan itu? sila tukar.. kepada saiz 60 untuk width dan 25 untuk height. (ini saiz yang saya guna, awak boleh tukar saiz yang awak nak.. tukar width.., jangan tukar height. height stay 25. 
4. save. 

 bagi sesiapa nak buat autoplay..copy kod ini.

&autoplay=1

          dan pastekan selepas kod lagu sampai jadi macamni:

<object width="60" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2HS4JWGRPRE&hl=en&fs=1&autoplay=1" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/2HS4JWGRPRE&hl=en&fs=1&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="60" height="25"></embed></object>

then save.

semoga berjaya!


Suka ? LIKE okayy

3 00 Berceloteh:

HaNyA DyE said...

sorry sis.. mcm mne nk dptkn kod mcm tu??

Exra SyaNaNa said...

soryy blog saya x guna HTML macam mane nie ?

Syafizaalexa said...

Code neh memang khas untuk HTML je. kalo takde rasanya tak bole lah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ 2010-2013. All Right Reserved by Syafizaalexa