Saturday, October 29, 2011

Tutorial Adobe Photoshop : Cara warnakan rambut anda

Hyep , today i share kat korang cane cara nak warnakan rambut menggunakan Adobe Photoshop. Siapa yang dah arif pasal photoshop neh mesti dah tahu kan okayy pada yang belum tahu lets check it out...

1. Korang open dulu Adobe Photoshop.. then , click file > open > pilih  gambar korang.



2. Okayy sebagai contoh i pilih gambar yang dibawah nehh....


3. Then korang pilih Brush tool dan korang bole adjust size brush ikot kesukaan korang. Lepas tu korang klik kat Quick Mask Mode. Lihat contoh dibawah :

 

4. Then teruskan menghighlight rambut anda tu.. but don't worry be happy , mask memang berwarna merah...


5. Then , klik balik pada Quick Mask Mode dan secara automatiknya akan timbul garisan putus putus pada bahagian yang anda highlight tadi..


6. Then , pergi ke menu tab > Select > Inverse


6. Then , pergi ke menu tab orang sekali lagi , Pilih Layer > New Fill Layer > Solid Colour
7. Then , satu pop up akan muncul.. bahagian Mode pilih Soft Light dan tekan OK.

  
8. Okayy korang bole pilih warna untuk korang warnakan rambut korang.. Contohnya i pilih warna Biru..


9. Then , SIAPP ! :)

Credit to : fizgraphic

 


Suka ? LIKE okayy

0 00 Berceloteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ 2010-2013. All Right Reserved by Syafizaalexa