Wednesday, April 18, 2012

Falsafah Cinta


Assalamualaikum...

Dah lama gilaa aku tak updated belog. sampai dah berhabuk , Ishishish.. haa jangan nak fikir aku anak dara pemalas pulak eh , Jangan eh...well well well today aku nak jadi "Doktor Love" pulak eh. Biasalah cuti cuti semester neh aku buat kerja sambilan. hehe. Okay Apa makna CINTA ? siapa tau ? cepat meh angkat kening , hehe.. Love is Cinta ? Betul tu tapi percayalah itu hanyalah translated sahaja. Okay meh rapat rapat Doktor Love nak bagitau kamu semua makna CINTA.. "Cinta adalah perkongsian. Apabila kita dengan rela hati sudi dan ingin berkongsi segala-gala yang menjadi milik kita dengan seseorang (yang berlainan jantina): tidak kiralah soal hati atau perasaan , milik fizikal atau spiritual, maka itulah yang dinamakan CINTA". Simple rite ? tapi bukanlah simple untuk dihafal , tapi simple untuk difahami.


Kalo sebut sahaja pasal cinta mesti setiap orang dah set satu benda dalam kepala tu. yang perempuan set muka mesti mau cantik , badan mesti mau lawa , make up mesti mau tebal , kasut mesti mau tinggi.. yang lelaki pulak set muka mesti mau handsome , baju mesti mau style , ayat mesti mau power punya. iyeke ? Cuba kita baca sikit quote neh :: "People who attracted you because of your pretty face of nice body won't be by your side forever. But the people who can see how beautiful your heart is will never leave you." sila ketuk kepala tanyalah jiwa.. :)


Harus Doktor Love ingatkan di sini ya , tak semua cinta berjaya masuk menara gading tau. tak semua cinta akan berakhir denga happy ending macam dalam kebayakkan cerita korea tu. Doktor Love percaya setiap orang mesti pernah failed dalam bercinta kan sebelum berjaya ? Pernah dengar tak orang cakap "Gagal dalam bercinta bukanlah melemahkan tapi menguatkan lagi semangat" ? Pada siapa yang sedang heartbreak tu dgr sini eh. Don't wait for the perfect moment , take the moment and make it PERFECT okeh ?. Pretending to be happy when you're in pain is just an example of HOW STRONG YOU ARE as a person.. 


Terkadang , mereka yang baru kamu kenal mampu menjadi bahagian terpenting dalam hidupmu , daripada mereka yang telah lama kamu kenal. perasan tak ? *perasankan aje* Pernah tak kamu semua minat pada seseorang tu then seseorang tu tak memberi respone langsung kat kamu semua ? Doktor Love sindiri pun pernah mengalaminya , malu bukan ? tapi itu dah lumrah sebab Doktor Love bukanlah seorang yang perfect and cantik tahap Dato' Siti Nurhaliza tu sampai semua orang tergila gilakan Doktor Love.. "Loving someone who doesn't feel the same way is like using a white crayon on a white paper. It's always invisible." Tapi di'ignore' bukalah alasan untuk tidak bercinta lagi kan ? :)


For girl , kekadang kita mesti tak yakin kan sama ada seseorang yang dah jadi boyfriend kita tu sebenarnya betul-II nakkan kita ataupun sekadar nak main-II sahaja kan ? Chill daer , senang je nak tahu sebenarnya.. "A boy spends his time finding a girl to sleep with , A real man spends his time looking for the one worth waking up to." So , sekarang dah bole bezakan rite? :) but bila kamu semua dah lama in relationship with him and if he doesn't give you a happy ending maybe it's because you're are not supposed to end up with him. Mengikut kajian yang Doktor Love buat lah kan *kononnya* one of the biggest mistake girls always make is falling too hard for a guy. Am I rite ? maafkan saya jika tersilap buat kajian. hewhew :3




Even kekadang kamu sering dikecewakan dan selayaknya kamu buat keputusan untuk buang sahaja orang yang mengecawakan kamu tu dari kamus hidup kamu tapi kamu tak lakukannya. Doktor Love faham kenapa.. "Sometimes, the only reason why you won't let go of what's making you sad is because it was the only thing that made you happy rite ? Jadi , kamu sendiri yang bole tentukan apa yang terbaik untuk diri kamu , bukan orang lain.. Rasanya dah banyak falsafah sesat yang Doktor Love dah bagi neh. hehe. Jadi , sampai disini sahaja okay daripada Doktor Love terus mengarut lagi. :D


p/s : DON'T DATE THE MOST BEAUTIFUL PERSON IN THE WORLD , DATE THE PERSON WHO MAKES YOUR WORLD THE MOST BEAUTIFUL. :)


Psstt... Sebenarnya aku rasa tersangatlah geli menggelarkan diri aku Doktor Love. uwekkk :P













Suka ? LIKE okayy

0 00 Berceloteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ 2010-2013. All Right Reserved by Syafizaalexa